2022

Jaarverslag

Nationaal Golf & Groen symposium

Inspelen op klimaatverandering: dat is de titel van het Nationaal Golf & Groen symposium. Deskundige gastsprekers gaan in op de gevolgen van klimaatverandering voor golfbanen, de strenge EU-pesticidenregulering die in de maak is en de drastische maatregelen die waterschappen moeten nemen.

Nederlandse Loterij

In september maakt NOC*NSF bekend dat Nederlandse Loterij de komende tien jaar de hoofdsponsor van TeamNL is. De overeenkomst wordt getekend in de aanwezigheid van 28 sportbonden. Het is voor het eerst dat NOC*NSF voor een hoofdsponsor kiest. De overweging van de sportkoepel is dat er hiermee langdurig extra ondersteuning voor sport in Nederland is. De overeenkomst vergroot de financiële slagkracht van sportbonden waaronder de NGF.

september

november

Dewi Weber

Nederland behoudt één speelster met een volledige kaart voor de Amerikaanse LPGA Tour, het hoogste niveau voor vrouwen. In de LPGA-jaarranglijst van 2022 eindigt Weber op de 101ste plaats, wat beperkte speelrechten voor 2023 opleverde. Door een top-15-notering in de Qualifying School weet ze zich alsnog te verzekeren van uitgebreide speelrechten.

Marshal van het jaar 

Gerd Bakker van Golfcentrum De Batouwe wordt gekozen tot marshal van het jaar. Marshals spelen een cruciale rol in de beleving van golfers. Om die reden houdt de NGF jaarlijks een verkiezing waarbij één marshal in de schijnwerpers wordt gezet.

december

Solheim Cup

Op 15 november maken de NGF, Bernardus Golf, de LPGA en de European Ladies Tour in een persconferentie wereldkundig dat de Solheim Cup in 2026 naar Nederland komt. De komst van het grootste internationale golfevenement voor vrouwen draagt bij aan de missie van de NGF om meer jonge mensen en vrouwen aan de golfsport te binden. De Solheim Cup van 2026 wordt gespeeld op Bernardus.

Welcome to the club

In de najaars-alv wordt de meerjaren marketingcampagne Welcome to the club uit de doeken gedaan. Het doel is een gezonde leeftijdsopbouw van golfers, een hoger percentage vrouwen en een bijstelling van het beeld dat niet-golfers hebben over golf. Bijvoorbeeld dat golf duur, tijdrovend en elitair is.

Najaarscompetitie

Begin november zijn de finales van de NGF Najaarscompetitie. Wouwse Plantage 1 wordt op de Keppelse GC landskampioen van de woensdagafdeling. Havelte 1 wint op GC Anderstein de titel in de zondagafdeling. Het aantal teams in de Najaarscompetitie neemt elk jaar toe. De toenemende populariteit laat zien dat de laagdrempelige teamwedstrijden in een grote behoefte voorzien.

oktober

NGF Familietoernooi

Op 9 oktober is op Het Rijk van Nunspeet de finale van het NGF Familietoernooi. Het is een strijd tussen de beste familiekoppels die eerder in het jaar hebben deelgenomen aan voorrondes op golfbanen in het hele land. De broers Jasper en Sander van Raamsdonk (GC Princenbosch) winnen de bruto categorie. Vader en dochter Rik en Lotte Ruts (Noordwijkse GC) worden eerste in het netto klassement. Met de jaarlijkse toernooireeks stimuleert de NGF familiegolf.

juli

ELTK

In juli worden de Europese landenkampioenschappen voor amateurs gehouden. Van de Oranje-teams levert het jongensteam de beste prestatie: de Boys worden vijfde. In de strokeplaykwalificatie voor het ELTK eindigt Thijmen Batens op de eerste plaats. Het team bestaat naast Batens uit Loran Appel, Kayden Chang, Björn Driessen, Ian Groenendijk en Denny Kloeth.

Big Green Egg Open

Medio juli wordt de tweede editie van het Big Green Egg Open gespeeld, opnieuw op de Rosendaelsche Golfclub. Anna Nordqvist wint het kampioenschap en Zhen Bontan is met een achtste plaats de beste Nederlandse. De NGF organiseert deze wedstrijd van de Ladies European Tour met twee doelen: extra aandacht voor vrouwengolf en jong talent een kans geven om zich te meten op het allerhoogste niveau.

Stappenplan

De NGF presenteert het vernieuwde stappenplan voor golfers en professionals. Er verschijnen twee boekjes: Beginnen met golf en Beter golfen. Het derde boekje, Naar topgolf, volgt in 2023. In de boekjes vinden lezers theorie, tips en oefeningen. Via QR-codes worden golfers geleid naar video’s waarin oefeningen worden uitgelegd.

GEO- en Agronomieseminar 

In de week van het Dutch Open wordt het jaarlijkse GEO- en Agronomieseminar gehouden. De jaarlijkse bijeenkomst van de NGF is gewijd aan waterproblemen en -oplossingen. Vier van de afgelopen vijf jaar waren extreem droog. Dat leidt tot steeds meer waterbeperkingen en dat heeft ook op golfbanen een grote impact.

Dutch Open

Eind mei is Bernardus Golf het decor voor het 102de Dutch Open. Na een spannende play-off over vier holes komt de Fransman Victor Perez als winnaar uit de bus. Joost Luiten wordt de beste Nederlander op een 43ste plaats. De NGF coördineert de vrijwilligers en organiseert verschillende activiteiten voor jeugd. 600 kinderen leven zich uit in het GOLF RAAK!-Funpark en voor jeugd van verenigingen worden clubchallenges georganiseerd.

NGF Birdwatching Day 

65 clubs doen mee aan de Birdwatching Day. Zij organiseren vroeg op de dag een activiteit waarbij leden en gasten onder leiding van een deskundige vogels spotten in de golfbaan, op zicht en geluid. Het doel hiervan is golfers en niet-golfers te enthousiasmeren voor de natuur op golfbanen.

Voorjaarscompetitie

In 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten maar in 2022 kan de voorjaarscompetitie van de NGF weer doorgaan. De landskampioenen in de hoofdklasse: dames 1 van de Koninklijke Haagsche en heren 1 van de Eindhovensche Golf. De kruisfinales in de hoogste afdeling worden gespeeld op GC Hooge Graven Ommen. Bekijk hier alle kampioenen.

Ladies, let's tee up

Op Internationale Vrouwendag – 8 maart – trapt de NGF onder de noemer 'Ladies, let's tee up' een langdurige campagne af om meer vrouwen aan het golfen te krijgen en houden. Onderdeel van de campagne is de inzet van influencers zoals Moïse Trustfull, Carolien Spoor en Aafke Romeijn.

juni

EK

In het Individueel Europees Amateur Kampioenschap is Lars van der Vight (op de foto) de beste Nederlander. Hij wordt gedeeld negende in het kampioenschap op Parador Campo de Golf El Saler in Spanje. In het European Ladies' Amateur Championship is Anne-Sterre den Dunnen (gedeeld 50ste) de beste Nederlandse.

Special Olympics

In juni worden de Special Olympics Nationale Spelen gehouden. Ditmaal is Twente gastheer van het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Verspreid over 14 gemeenten zijn sporters actief in allerlei sporten, waaronder golf.  De wedstrijden worden gespeeld op de Twentsche Golfclub.

mei

februari

De Week van de Regels

Eind maart, aan het begin van het seizoen, staan de golfregels in de spotlights. Op GOLF.NL en ngf.nl zijn vijf dagen lang verschillende regelonderwerpen uitgelicht met als doel iedereen erbij te betrekken, van beginnende golfers tot referees. Als onderdeel van de Week van de Regels begint GOLF.NL een rubriek waarin regelvragen van golfers worden beantwoord.

Welkom in golf

In februari verschijnt een nieuwe versie van het boekje 'Welkom in golf'. De publicatie maakt nieuwe golfers wegwijs in de sport. Clubs kunnen de leporello bestellen bij golfboeken.nl om mee te geven aan beginnende golfers na hun eerste kennismaking met golf.  

Er gebeurt van alles in een golfjaar, te veel om op te noemen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van opvallende gebeurtenissen in 2022.

Highlights

van het jaar

4.

2022