2023

Jaarverslag

Er gebeurt veel in één golfjaar, te veel om op te noemen. We hebben een selectie gemaakt van de meest opvallende gebeurtenissen in 2023.

Hoogtepunten

van het jaar

4.

2023

Januari

Regelwijzigingen

De regels worden eens in de vier jaar gewijzigd en op 1 januari 2023 is het weer zo ver. Het gaat om kleine verbeteringen en preciseringen zodat de regels gemakkelijker te begrijpen en toe te passen zijn. Regelcommissies van alle golfclubs waren in 2022 al ingelicht over de wijzigingen zodat zij hun leden konden informeren. Golfers werden ook door GOLF.NL op de hoogte gebracht van de veranderingen.

Februari

Probeer Golf

In februari wordt de naam van het Open golfdagen-platform veranderd in Probeer Golf. Het platform probeergolf.nl is dé plek waar nieuwe golfers zich kunnen aanmelden voor een kennismaking met golf in hun eigen regio. Clubs en banen kunnen allerlei activiteiten voor potentiële golfers op het platform plaatsen. Dat kunnen open dagen zijn maar ook bijvoorbeeld gratis kennismakingslessen of clinics. Op probeergolf.nl vinden geïnteresseerden niet alleen kennismakingen in hun buurt maar ook het cursusaanbod van Golfstart.

Maart

Probeer Golf voor kinderen

In maart wordt het Probeer Golf-platform uitgebreid met Probeer Golf voor kinderen. Ouders en kinderen kunnen nu gericht zoeken naar golfkennismakingen voor jeugd. Als kinderen samen met andere kinderen kennismaken met golf, dan is de kans veel groter dat ze golf leuk gaan vinden. Daarom is de uitbreiding van het platform met Probeer Golf voor kinderen een grote verbetering.

April

Pro’s in de voorjaarscompetitie

Voor het eerst in de geschiedenis van de NGF-voorjaarscompetitie mogen ook professionals meedoen. In de Najaarscompetitie mochten ze al uitkomen. Dankzij de verandering kunnen professionals die lid zijn van een vereniging en een handicap hebben nu ook plezier beleven aan de populaire competitie voor clubteams. Bovendien ontstaat er een sterkere verbinding tussen de pro’s en leden van een club.

Kijk uit voor greenkeepers!

In april wordt een video uitgebracht die clubs kunnen gebruiken om aandacht te vragen voor de veiligheid van greenkeepers. In de afgelopen jaren komen er meer meldingen binnen van greenkeepers die gevaarlijke voorvallen meemaken. De video vestigt de aandacht op de richtlijn dat golfers wachten met slaan totdat de greenkeeper een teken geeft. De video wordt gekoppeld aan de campagne #Focusforejeslaat van de NGA (Nederlandse Greenkeepers Associatie).

Mei

Lancering campagne

Op 1 mei wordt de NGF-campagne Welcome to the club officieus gelanceerd met een feestelijke kick-off in Golflounge Amsterdam op Golfbaan De Hoge Dijk. Zo’n 50 genodigden – women only – krijgen een sneak preview van de campagne te zien, waaronder een speciale golfeditie van Happy in Shape met op de cover de actrices en golffans Carolien Spoor en Shelly Sterk. De marketingcampagne, waarover meer hieronder, heeft als doel om golfsport toegankelijker te maken, voor iedereen, jong, oud, man en vrouw.

Welcome to the club

Op 15 mei gaat de campagne Welcome to the club officieel van start. Het is de grootste campagne in de geschiedenis van de Nederlandse golfsport. Het doel is een imagoverbetering van de golfsport, verjonging en een hoger percentage vrouwelijke golfers. De golfsport heeft te maken met een imagoprobleem onder niet-golfers en dat zit participatie van jongeren en vrouwen in de weg. De meerjarige campagne begint met televisiecommercials die laten zien dat golf een toegankelijke sport is voor een breed publiek.

Challenge Trophy

Van 18 tot en met 21 mei wordt op de Twentsche Golfclub de B-NL Challenge Trophy gespeeld. De NGF is sinds 2020 organisator van het Big Green Egg Open en de B-NL Challenge Trophy. Een doel van het Big Green Egg Open is om meisjes en vrouwen te enthousiasmeren voor golf. Bij de B-NL Challenge Trophy gaat het om jongens en mannen. Door het organiseren van de evenementen ontvangt de NGF wildcards voor buitenlandse wedstrijden en krijgen Nederlandse talenten meer speelkansen op een hoog niveau.

Regelexamen 2.0

Op 22 mei wordt het online golfregelexamen via de app GOLF.NL gelanceerd. Nieuwe golfers kunnen vanaf deze datum niet alleen hun regelkennis testen in de app, ze kunnen onder voorwaarden ook het regelexamen via de app GOLF.NL doen. De digitalisering heeft grote voordelen. Het betekent digitaal gemak voor nieuwe golfers, de start in golf wordt toegankelijker. Voor de clubs geldt dat ze minder tijd kwijt zijn aan examineren, die tijd kan besteed worden aan regellessen.

KLM Open

Eind mei is Bernardus Golf voor het derde jaar op rij het toneel van het Dutch Open. Editie 103 wordt gewonnen door de Spanjaard Pablo Larrazábal. De NGF organiseert net als in andere jaren verschillende activiteiten om golf te promoten. Een zeer succesvolle activiteit is het GOLF RAAK! Funpark waar duizend kinderen kennismaken met golf. Net als anders is de NGF ook coördinator van de vrijwilligers op het Open. Daarnaast worden in de KLM Open-week grote bijeenkomsten georganiseerd zoals het seminar Duurzaam golfbaanbeheer.

Birdwatching Day

In mei doen 65 golfbanen mee aan de NGF Birdwatching Day, een wandeling door golfbanen waarbij onder leiding van deskundigen vogelsoorten worden geteld. Net als een jaar eerder worden op Golfbaan De Texelse de meeste soorten geteld (77). Het is de 22ste editie van de activiteit die golfers en niet-golfers bewust maakt dat de natuur op golfbanen belangrijke leefgebieden vormen voor vogels en andere dieren. Hoe duurzamer een golfbaan ingericht en beheerd wordt, hoe meer (vogel)soorten kunnen gaan floreren.

Juni

Nieuwe domeinpartner

In juni treedt het bedrijf Scheybeeck toe als een derde domeinpartner van de NGF. De andere domeinpartners zijn de Nederlandse Loterij en Big Green Egg. Scheybeeck investeert in vastgoed en in gezonde ondernemingen met een stevige positie, een ambitieus management en groeipotentie. De NGF heeft supporterovereenkomsten met Acushnet (Titleist/FootJoy), Odido, TeamNL, DPG, Pin High Golftravel, Jumbo Golf & Hockey, MIcompany en Monte Rei Golf & Country Club.

Special Olympics

In juni worden in Berlijn de Special Olympics World Games gehouden, het grootste sportevenement in de wereld voor mensen met een verstandelijke beperking. In de wedstrijden strijden g-golfers van SOTeamNL2023 samen met een begeleider. G-golf is dankzij de inzet van enkele Nederlandse clubs aan het groeien. Golf staat al sinds 1995 op het programma van de World Games. Nederland neemt sinds 2019 deel op internationaal niveau.

Juli

EK Disabled

In juli wordt op The Dutch het EK voor golfers met een beperking gespeeld. Het is de eerste keer dat dit kampioenschap in Nederland wordt gehouden. De NGF wil met het EK laten zien dat golf ook zeer geschikt en aantrekkelijk is voor mensen met een beperking. In samenwerking met andere organisaties wordt gestimuleerd dat golfclubs zich ook op mensen met een beperking richten. Die ambitie sluit aan bij de campagne Welcome to the club.

September

Big Green Egg Open

In september wordt editie drie van het Big Green Egg Open gespeeld, ditmaal op de Hilversumsche Golf Club. De NGF organiseert het kampioenschap met twee doelen: aandacht voor vrouwengolf en jong talent een kans geven om zich te meten op het allerhoogste niveau. Een lunch voor de nationale pers levert veel media-aandacht voor vrouwengolf op. Een succesvol onderdeel van de editie 2023 is een pro-am waarin vijftig Nederlandse meisjes met internationale pro’s van de Ladies European Tour spelen.

Pr-actie

In september organiseert de NGF de ‘ruil-je-rode-broek-in-weken’. De pr-actie, onderdeel van de campagne Welcome to the club, is een groot succes. In lokale en nationale media verschijnen tientallen berichten over de NGF-campagne die gericht is op een verbetering van het imago en verjonging. Een breed Nederlands publiek wordt met free publicity bewust gemaakt dat golf veel moois te bieden heeft voor alle leeftijden.

Oktober

Najaarscompetitie

In oktober begint de NGF Najaarscompetitie. Deze laagdrempelige clubcompetitie viert in 2023 het 10-jarige bestaan. Met 347 teams is er sprake van een gestage groei; de toenemende populariteit laat zien dat de laagdrempelige teamwedstrijden in een grote behoefte voorzien. De finales om het landskampioenschap worden uitgesteld van november 2023 naar begin 2024 omdat er in november extreem veel regen valt.

NGF Familietoernooi

In oktober wordt op Golfbaan Spaarnwoude de nationale finale van het NGF Familietoernooi gespeeld. Het is een strijd tussen de familiekoppels die eerder in het jaar hebben gewonnen in voorrondes op golfbanen in het hele land. De finale wordt gewonnen door vader Richard en zoon Julyan Eccles. Het koppel met de beste netto score bestaat uit vader Bart en dochter Juliette Duijndam. Met de jaarlijkse toernooireeks stimuleert de NGF jeugd- en familiegolf.

November

Jeugdplanbijeenkomsten

In november en december houdt de NGF in samenwerking met GolfTON en PGA Holland vier regionale bijeenkomsten waarin het nieuwe jeugdplan uit de doeken wordt gedaan. Aan de hand van cijfers wordt de noodzaak van een nieuwe aanpak duidelijk gemaakt: het dalende aantal jeugdspelers maakt golf zeer kwetsbaar. De bijeenkomsten over het plan ‘Committed to jeugd’ trekken grote aantallen golfprofessionals en vertegenwoordigers van golfclubs.

EGA-president

In november wordt NGF-president Caroline Huyskes benoemd als president van de EGA (European Golf Association). Tegelijk wordt NGF-bestuurslid Jan Visser benoemd als EGA-bestuurslid met als portefeuille handicapping en course rating. Caroline was in de jaren 2016-2020 honorary treasurer in het EGA-bestuur en in 2021 werd ze benoemd als president-elect. Ze is na Willem Snouck-Hurgronje en Richard Rahusen de derde Nederlandse EGA-president.

Onderzoek

In december ontvangt de NGF de resultaten van een extern onderzoek waartoe opdracht is gegeven naar aanleiding van een notitie die de NGF eerder in het jaar heeft ontvangen van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). In die notitie is de NGF op de hoogte gesteld van meldingen bij CVSN. Op basis van het onderzoeksrapport wordt in overleg met bondscoach Maarten Lafeber besloten uit elkaar te gaan en de samenwerking niet te verlengen na 31 december 2023. Het bestuur laat eind december tevens weten dat de NGF zich op basis van aanbevelingen in het rapport zal richten op het verbeteren van het topsportklimaat. Het onderzoek wijst uit dat de gemelde aantijgingen ten aanzien van algemeen directeur Jeroen Stevens ongegrond zijn. Jeroen heeft echter al in november besloten om zijn functie neer te leggen en de NGF te verlaten, omdat de meldingen een grote impact op zijn werkplezier hebben gehad. Het bestuur betreurt het vertrek van Jeroen Stevens in 2023 ten zeerste.

December

De NGF-pas

In december komt een einde aan de plastic NGF-pas. De NGF heeft in 2019 de digitale pas geïntroduceerd. Die wordt getoond in de app GOLF.NL. Een digitale pas is minder belastend voor het milieu dan een plastic kaartje. Sinds 2019 is de plastic NGF-pas stap voor stap uitgefaseerd en in 2024 worden er geen plastic passen meer verstrekt. Er is wel een oplossing voor golfers die niet over een smartphone beschikken. Deze spelers kunnen bij hun club een print van hun digitale pas verkrijgen.