2023

Jaarverslag

Op de website van de NGF vind je een compleet overzicht van de prestaties van TeamNL-amateurs in 2023.

Zeges in EK Disabled

In juli wonnen Daphne van Houten (vrouwen) en Richard Kluwen (paragolfers) op The Dutch het Europees Kampioenschap voor golfers met een beperking. Beide Nederlanders prolongeerden hun titel in het tweejaarlijkse kampioenschap. Marcella Neggers werd tweede bij de vrouwen. Het EK onder auspiciën van de European Golf Association werd voor het eerst gespeeld in Nederland.

U14-overwinningen

Tom Hendriks won in april de Challenge Alexis Godillot, het Frans Amateur voor Boys. Youp Orsel werd tweede met twee slagen meer dan Hendriks. Youp Orsel won in juli het Belgian International Golf Championship U14 (de Albert Vermeiren Trophy). Philip van Oosten werd gedeeld derde in dit kampioenschap op Royal Waterloo Golf Club.

U18- en U16-succes

Loran Appel en Stijn Egging leverden mooie prestaties in grote internationale jeugdkampioenschappen. Loran Appel werd in juli derde in de Carris Trophy (het English U18 Boys' Open Amateur Stroke Play Championship) op Moor Park Golf Club. In het teamklassement eindigde Nederland op de tweede plaats. Stijn Egging eindigde in juli op de vierde plaats in het English Boys U16 Championship (de McGregor Trophy) op Hunstanton Golf Club.

Nationaal Open

Rosanne Boere won in september op de Koninklijke Haagsche het Nederlandse Loterij Nationaal Open. Op de tweede plaats eindigde Marieke Ebens. Lynn van de Sluijs werd derde. Bij de heren won Lars van der Vight. De pro Stan Kraai werd tweede en de derde plaats werd gedeeld door de pro Ralph Milller en Jack Ingham. In het kampioenschap komen de beste Nederlandse amateurs én pro’s in actie. De wedstrijd mag daarom beschouwd worden als het belangrijkste nationale kampioenschap.

TeamNL Heren 10de in WK

Nederland eindigde in het WK Heren op de tiende plaats. Het team bestond uit Benjamin Reuter, Jack Ingham en Lars van der Vight. Ditzelfde team speelde in het WK van 2022 en werd toen 30ste. Het World Amateur Team Championship werd gespeeld in oktober op Abu Dhabi Golf Club. In het individuele klassement was Jack Ingham met een gedeelde 30ste plaats de beste Nederlander.

Brons voor TeamNL Girls

In het ELTK eindigden de Meisjes van Nederland op de derde plaats. De Girls speelden het ELTK in juli op Hossegor Golf Club in Frankrijk. Het team in het European Girls' Team Championship bestond uit Rosanne Boere, Lynn van der Sluijs, Fleur van Beek, Sofie Nooij, Yfke Vos en Marieke Ebens. Rosanne Boere was de beste Nederlandse in de strokeplaykwalificatie, ze werd vierde. Fleur van Beek werd achtste.

De NGF ziet het waarborgen van topgolf als een van haar kerntaken. Topsport boeit, topsporters zijn rolmodellen, aansprekende prestaties worden door fans gedeeld en geven de sport aanzien. Topgolfers stimuleren andere golfers tot meer en beter golf en wekken bij niet-golfers interesse in de sport. Wie waren de meest opvallende kampioenen van 2023?